In tien stappen

Een nieuw huis kopen is sowieso al heel erg spannend. Waar wil je wonen, wat vind je belangrijk, hoe lang wil je er blijven wonen…allemaal vragen die je jezelf moet stellen voordat je op zoek gaat naar je nieuwe droomhuis. Zoek je een huis voor jou alleen of wil je een huis waar je een gezin kan stichten? Of zoek je misschien juist een appartement omdat je kinderen de deur al uit zijn? Bij elke fase in je leven past een ander huis.

Bij het bekijken van bestaande huizen loop je er vaak tegenaan: het huis is práchtig maar die keuken…. brrrr, dat is echt niet jouw smaak. Of het huis staat nét niet op de goede plek. Een bestaand huis is zelden helemaal in een keer goed. Daarnaast heb je bij een bestaand huis vaak te maken met het nodige (achterstallige) onderhoud. Bij een nieuwbouwhuis heb je dat allemaal niet.

Anders dan bij het kopen van een bestaand huis, heb je bij het kopen van een nieuwbouwhuis wel heel veel keuzes te maken. Welke kavel in het project vind je het mooiste liggen, welk type huis kies je, wil je de standaardwoning of zijn er nog uitbreidingsmogelijkheden? Oftewel; van een nieuwbouwhuis kan je gelijk helemaal je eigen huis maken!

Maar een nieuwbouwhuis kopen is ook best spannend! Want wat koop je dan eigenlijk? Het huis bestaat tenslotte alleen nog maar op papier. Waar moet je op letten? Welke stappen doorloop je? Hoe weet je nou of je meubels wel in de nieuwe woonkamer passen? Waar moet je nou de stopcontacten plaatsen en waar moet het lichtpunt in het plafond komen? En hoe werkt dat eigenlijk met een hypotheek en bouwrente? Allemaal praktische zaken waar je aan moet denken bij het kopen van een nieuwbouwhuis.

Wij hebben de belangrijkste stappen en aandachtspunten bij het kopen van een nieuwbouwhuis voor je op een rij gezet. Daarnaast geven een aantal specialisten je nog praktische tips.