Stap 1: is dit je droomhuis?

Soms word je in één klap verliefd op een huis… Geweldig, maar is het dan ook daadwerkelijk je droomhuis? Een huis moet passen bij je situatie. Ben je alleen of ga je er samen wonen. En wil je kinderen of niet? Of zijn de kinderen juist al de deur uit? Allemaal zaken die van invloed zijn op de omgeving waar je gaat wonen en op de grootte van je nieuwe huis.

Om de omgeving te leren kennen, is het verstandig om op diverse verschillende tijdstippen en dagen van de week in de omgeving rond te rijden. Spreek eens een buurtbewoner aan en doe je boodschappen in de supermarkt in de buurt. Zo leer je veel over je nieuwe omgeving. Soms is een nieuwbouwwijk helemaal nieuw en zijn er nog geen voorzieningen. Ook dat is belangrijke informatie. Vind je het belangrijk om scholen en winkels dichtbij te hebben? Zoek je een kindvriendelijke omgeving of wil je juist dicht bij het centrum van een dorp of stad wonen?

Ook binnen een project heb je vaak nog keuze uit woningen met verschillende liggingen. Hou je van een zonnige tuin? Denk dan goed na over het moment van de dag waarop je in de zon wilt zitten: als je overdag werkt heb je meer aan een tuin op het Westen dan op het Zuiden.

Hoe moet jouw droomhuis er uit zien? Wat vind jij belangrijk in een nieuwbouwhuis?

In je huis moet je je proberen voor te stellen wat je met welke ruimte wilt gaan doen; hoeveel slaapkamers heb je nu nodig en hoeveel over een tijdje? Ga je op zolder nu al slaapkamers maken of kan dat ook nog over een paar jaar? Wil je aan huis werken? Heb je een garage nodig voor je auto of kan je daar beter een bijkeuken en berging van maken? Wil je nu of op termijn de mogelijkheid hebben om op de begane grond een slaapkamer en badkamer te maken? Een huis koop je tegenwoordig niet meer voor een korte periode, dus moet je er van tevoren goed over nadenken.