Stap 2: een optie nemen

Als je een huis hebt gevonden dat aan je wensen voldoet, kan je bij de verkopende makelaar een optie nemen. Een optie verplicht jou nog tot niets. Het geeft alleen aan dat de makelaar het huis voor je reserveert en in die periode niet aan iemand anders kan verkopen. Een optie is dan ook meestal gratis. Een makelaar verstrekt een optie op een nieuwbouwhuis meestal voor ongeveer veertien dagen. In die periode heb je een gesprek bij de makelaar op kantoor en ontvang je daar alle verkoopdocumentatie. Je moet dan denken aan: een brochure, bouwtekeningen, een technische omschrijving, een meerwerklijst en eventueel informatie over sanitair en keukens.

Allereerst moet je goed in kaart krijgen wat er standaard al in (de prijs van) je huis zit. Zit er al een badkamer en toilet in? Zit een keuken bij de prijs in? Zitten er standaard al ramen op zolder? Hoe zijn de wanden afgewerkt? Hoe groot is de basiswoning? Daarna kan je naar de meerwerklijst gaan kijken.

Een meerwerklijst is meestal ingedeeld in twee delen: de ruwbouwopties en de afbouwopties. De ruwbouwopties zijn de grote wijzigingen in je huis: een erker, een uitbouw, een dakkapel et cetera. De afbouwopties zijn zaken zoals extra stopcontacten en het verplaatsen van leidingwerk. De bouwer van je nieuwe huis wil de grote ruwbouwopties als eerste van je weten. Daar moet hij rekening mee houden tijdens de bouw. Voor de afbouwopties heb je nog iets meer tijd.

Tijdens je optieperiode kan je alles op een rijtje zetten en bijvoorbeeld ook alvast eens gaan kijken bij een keukenshowroom en een sanitairspecialist. Ook is het verstandig om tijdens je optieperiode een afspraak in te plannen bij een hypotheekadviseur. Bij de meeste makelaars kan dit aansluitend aan je eerste gesprek.

Paulette Iliohan Interieurontwerper Studio Woonforum
Paulette Iliohan
Interieurontwerper
Studio Woonforum

In onze interieurplannen gaat het altijd om de totale samenhang van alle ruimtes en betrekken we alle disciplines; licht, kleur, akoestiek en routing. Zo krijg je eenheid in je nieuwe huis.

Denk van te voren goed na over wat je straks in welke ruimte in je nieuwe huis gaat doen. Zitten de stopcontacten al op de goede plek? Wil je er nog stopcontacten bij? Waar komt straks de eettafel? En zit het plafondlichtpunt daar dan ook boven?