Stap 4: Een hypotheek

Bij het kopen van een bestaand huis ga je naar de notaris, betaal je het hele huis in één keer, krijg je de sleutel en kan je er gaan wonen. Bij een nieuwbouwhuis werkt dat nét even anders.

Ten eerste weet je op het moment waarop je een nieuwbouwhuis koopt meestal nog niet precies wanneer de bouw van je huis gaat starten. Omdat dat moment vaak nog niet vastligt, is het belangrijk
om hier met het aanvragen van je hypotheekofferte rekening mee te houden. Een hypotheekofferte heeft namelijk altijd een bepaalde houdbaarheid: meestal is een offerte drie maanden geldig. Als je niet binnen die drie maanden naar de notaris gaat (lees: als de bouw van je huis niet binnen drie maanden start), vervalt je offerte. Om je offerte dan eventueel te verlengen, moet je vaak bereidstellingsprovisie betalen. Overleg daarom met je hypotheekadviseur over het moment waarop je je offerte aanvraagt en over de geldigheidsduur en verlengbaarheid van je offerte.

Vervolgens gaat je hypotheek in op het moment dat de bouw van je huis daadwerkelijk start. Een nieuwbouwhuis betaal je niet in één keer maar in termijnen. Meestal is het zo dat je het hele
hypotheekbedrag in een bouwdepot gestort krijgt. Een soort spaarrekening waarvan je gedurende de bouw van je huis steeds je termijnnota’s betaalt. In het begin van de bouw staat er nog veel geld op deze rekening maar naarmate de bouw vordert, raakt deze rekening steeds leger.

Omdat je tijdens de bouw nog niet je normale maandlasten betaalt voor de nieuwe hypotheek, maar al wel het geld gebruikt voor het betalen van je nota’s, rekent de geldverstrekker je hiervoor rente. Dit noem je renteverlies tijdens de bouw. Met je hypotheekadviseur kan je overleggen welke hypotheekvorm het beste bij je past en of je het renteverlies tijdens de bouw mee financiert of dat je het uit eigen zak betaalt. Na de oplevering van je huis ga je de normale maandlasten voor je nieuwe hypotheek betalen.

Guus Teerling financiëel adviseur Teerling & Partners
Guus Teerling, financiëel adviseur
Teerling & Partners

Ga eens bij jezelf na hoe je aankopen doet. Je vergelijkt prijzen. Je vergelijkt aanbieders. Je weegt af. Je wéét waar je het beste terecht kunt. Maar doe je dat ook op financieel gebied?

De aankoop van een huis is een van de grootste aankopen in je leven. Alle reden om alles heel zorgvuldig af te wegen. Samen met iemand die er echt verstand van heeft én onafhankelijk is. Hypotheken zijn er in soorten en maten. Een hypotheek met een laag rentepercentage hoeft niet de beste hypotheek te zijn. Wat voor jou de beste hypotheek is, is helemaal afhankelijk van je persoonlijke situatie. Nu én in de toekomst.