Stap 6: Het contract is getekend......en nu?

Tussen het moment waarop je je handtekening hebt gezet onder een koop-/aannemingsovereenkomst en het moment waarop je huis daadwerkelijk wordt gebouwd, zit vaak nog wat tijd. Een projectontwikkelaar gaat vaak pas starten met de bouw van een project als tenminste 75% van de huizen in dat project verkocht zijn. Dit staat ook genoemd in je koop-/aannemingsovereenkomst onder het kopje: “opschortende voorwaarden”. De overeenkomst ligt bij de notaris en wordt even in de ijskast gezet totdat er genoeg huizen zijn verkocht.

Ondertussen hoef je natuurlijk niet stil te zitten! Bij de meeste projectontwikkelaars is dit namelijk het moment waarop je uitgenodigd wordt door de kopersbegeleider. Deze gaat met je bespreken of je nog meerwerk-wensen hebt en of je nog iets wilt veranderen of toevoegen in je nieuwe huis. Van deze kopersbegeleider hoor je ook wat de deadlines hiervoor zijn, dus tot wanneer je nog dingen kan wijzigen. Ook ga je in deze periode naar de showroom voor het sanitair en tegelwerk en ga je je oriënteren op een keuken.

Denk bij het uitzoeken van je meerwerk ook aan voorbereidingen voor eventuele veranderingen die je later zelf nog aan je huis wilt uitvoeren. Een of twee loze leidingen naar zolder voor als je daar later kamers wilt maken, softspots in de plafonds voor als je later een open haard & rookkanaal wilt maken en bijvoorbeeld voorbereidingen voor als je later zonnepanelen op je dak wilt.