Stap 9: De oplevering

De oplevering van je nieuwbouwhuis is een heel officieel moment. De datum en tijdstip van de oplevering krijg je ongeveer drie weken van tevoren door van de projectontwikkelaar. In de opleveringsbrief vindt je behalve de datum en tijd ook nog praktische zaken. Hierin staat bijvoorbeeld de meldcode die je nodig hebt om gas/water/electra/internet/telefoon aan te vragen.

Tot en met de oplevering is de woning verzekerd door de aannemer en zorgt deze ook voor de nutsvoorzieningen.

Tijdens de oplevering loop je samen met de uitvoerder of opzichter door je hele huis om te kijken of alles netjes is en volgens afspraak. Als je een appartement koopt, loop je ook nog door de gemeenschappelijke ruimtes.

Het is verstandig om hier een expert bij mee te nemen, bijvoorbeeld iemand van de Vereniging Eigen Huis. Alle eventuele gebreken worden tijdens de oplevering genoteerd op een proces verbaal. Hier zet je aan het eind van de oplevering je handtekening onder. Als er punten zijn die nog verbeterd of vervangen moeten worden, zal de aannemer dit zo snel mogelijk doen.

Wettelijk heb je het recht om 5% van de aanneemsom achter te houden totdat de oplevering helemaal goed is. Dit doe je door 5% bij de notaris in depot te storten of doordat de projectontwikkelaar al een bankgarantie van 5% bij de notaris neergelegd heeft. Je krijgt bij de oplevering al wel de sleutel van je huis, zodat je kan beginnen met de afwerking van je huis (wanden, vloeren, keuken etc.) en je kan verhuizen. Pas als alle verbeterpunten van het proces verbaal opgelost zijn, ontvangt de aannemer de laatste 5%.

Vanaf het moment dat je de sleutel hebt, moet je zelf zorgen voor de nutsvoorzieningen en moet je vooral ook zorgen dat je nieuwe huis verzekerd is. Je hebt dan dus even een dubbele inboedelverzekering en opstalverzekering nodig: op je oude huis én op je nieuwe huis!

 

Door uitdamping van vocht in nieuwbouw huis, kunnen de wanden en plafonds nog werken.
Hierdoor kan je krimpscheuren krijgen.

Wij adviseren onze klanten dan ook om niet gelijk stucwerk op de wanden te doen. Renovlies is een perfect alternatief voor glad stucwerk. Het is sterker dan stucwerk. Renovlies overbrugt eventuele krimpscheuren en blijft jaren goed en mooi.

Zelfs na een aantal jaren is met een eenvoudige sausbeurt je huis weer als nieuw.