Nieuwbouwhuis kopen: de voor- en nadelen

Je hebt een spannend besluit genomen: je gaat een huis kopen. Misschien is dit zelfs de eerste keer dat je een huis gaat kopen. Of je er nu ervaring mee hebt of niet, het blijft een grote beslissing. Ga je voor bestaande bouw of voor een nieuwbouwhuis? Om je te helpen met je keuze zetten wij vandaag de voor- en nadelen van een nieuwbouwhuis kopen op een rijtje.

 Nieuwbouw woning

De voordelen van het kopen van een nieuwbouwhuis

Aan het kopen van een nieuwbouwhuis zit een groot aantal voordelen. Wij benoemen vandaag de belangrijkste:  

  • Een nieuwbouwwoning koop je vrij op naam. Dit betekent dat je geen overdrachtsbelasting betaalt. Verder zijn de notaris- en kadasterkosten voor de overdracht inbegrepen in de koopprijs van het huis. 
  • Alles is nieuw, daarom zal je de eerste jaren niet tot nauwelijks onderhoudskosten maken. Je hoeft je woning bijvoorbeeld niet op te knappen of te verbouwen
  • Je bespaart ook op je energierekening. Nieuwbouwhuizen zijn goed geïsoleerd, dus energiezuinig. Vaak kun je ook nog energiebesparende opties kiezen, hierdoor ben je nog goedkoper uit per maand qua energiekosten.  
Terug naar nieuwsoverzicht
  • Naast dat je op verschillende kosten bespaart, is het huis natuurlijk volledig naar eigen smaak in te richten. Kies bijvoorbeeld de keuken of badkamer waar jij altijd al van droomde.
  • Je bent verzekerd van een prettig leefklimaat in een nieuwbouwhuis. Er wordt gebruik gemaakt van de modernste technieken voor regulatie en ventilatie.  

De nadelen van het kopen van een nieuwbouwhuis 

Zijn er naast voordelen ook nadelen aan het kopen van een nieuwbouwhuis? Ondanks dat je op flink wat kosten kan besparen en alles geheel naar eigen stijl kan inrichten, zijn er ook zaken waar je vooraf rekening mee moet houden: 

  • Je kunt de woning niet vooraf in het echt bekijken. De beslissing maak je aan de hand van bouwtekeningen en brochures.  
  • Het is niet mogelijk om te onderhandelen over de prijs. Bij een bestaande woning is dit wel een optie. 
  • Er zit gemiddeld een jaar tussen het moment van de koop en de oplevering. Je moet dus wel even geduld hebben voordat je kan verhuizen.  

Hulp bij het kopen van een nieuwbouwhuis

Wij hopen dat je na het lezen van deze blog een beeld hebt gekregen van de voor- en nadelen van het kopen van een nieuwbouwhuis. Thuis nieuwbouwmakelaars helpt je graag op weg in je zoektocht naar je droomhuis. Doordat wij de enige makelaar zijn die alleen maar nieuwbouw verkoopt, kennen wij alle nieuwbouwprojecten van Groningen en omgeving bij naam en toenaam. Dit maakt dat wij deskundig advies op maat kunnen geven. Wil jij graag advies van Thuis nieuwbouwmakelaars? Neem dan contact met ons op.  

Ook helpen we je graag met financieel advies. Dit doen wij in samenwerking met onze partner Teerling & Partners. Samen op naar jouw droomwoning!