Een nieuwbouwhuis kopen: hoe pak je dat aan?

Droom je van een nieuwbouwhuis? Maar heb je geen idee hoe je dat moet aanpakken? Er zijn namelijk best veel factoren waar je rekening mee moet houden. Wat komt er bijvoorbeeld allemaal bij kijken? Precies weten hoe je een nieuwbouwhuis koopt? Deze 10 stappen kunnen je daarbij helpen.

Stap 1: Is dit je droomhuis?

Wanneer je een huis gaat kopen, moet dit natuurlijk goed voelen. Een huis kopen doe je namelijk voor de lange termijn en je wil er dan ook zo lang mogelijk van genieten. Alleen een goed gevoel bij een huis hebben is natuurlijk niet genoeg. Het huis moet passen bij jouw situatie. Heb je een kinderwens? Of zijn de kinderen misschien al uit huis? Allerlei vragen waar je rekening mee moet houden. Verder is het verstandig om de locatie van het huis te leren kennen. Rijd bijvoorbeeld eens door de omgeving, om een beetje een idee te krijgen van de buurt. Binnen nieuwbouwprojecten is het eventueel nog mogelijk om een huis te kiezen. Bedenk dan ook goed of je bijvoorbeeld een zonnige tuin wil of juist niet.

Stap 2: Een optie nemen

Bij het kopen van een nieuwbouwhuis kun je een huis die aan jouw wensen voldoet onder optie nemen bij de verkopende makelaar of wat tegenwoordig ook veel voorkomt dat je een woning krijgt toegewezen. Dit betekent dat de makelaar de woning voor jou reserveert, dit is meestal gratis en is voor een bepaalde periode. Je bent nog niets verplicht. Gedurende deze periode heb je een gesprek met de makelaar waarbij je alle verkoopdocumentatie ontvangt, bestaande uit de bouwtekeningen, de brochure, een technische omschrijving, meerwerklijst en eventueel informatie over keukens en sanitair. Het is hierbij belangrijk om goed in kaart te brengen wat er al standaard in je nieuwhouwhuis zit. Zit er al een keuken in? Zo ja, zit deze bij de prijs in? Hetzelfde geldt voor de badkamer. Als hier meer duidelijkheid over is, kun je hier met de kosten rekening mee houden. De meerwerklijst is meestal opgedeeld in de ruwbouwopties en de afbouwopties. Met de ruwbouwopties worden de grote wijzigingen in je huis bedoeld, zoals een uitbouw, dakkapel, erker etc. Deze opties wil de bouwer als eerste van je weten. Pas later hoef je de afbouwopties door te geven, het gaat hierbij om bijvoorbeeld extra stopcontacten of het verplaatsen van leidingwerk.

Stap 3: Wat kost een nieuwbouwhuis?

Een nieuwbouwhuis klinkt natuurlijk heel goed, het huis is namelijk hartstikke nieuw. Maar wat kost een nieuwbouwhuis nou precies? Wanneer je een nieuwbouwhuis koopt, staat er altijd v.o.n. achter de prijs. Dit betekent vrij op naam, wat inhoudt dat de verkoper de kosten voor de overdracht op zich neemt. Wanneer je een bestaand huis koopt, staat er altijd k.k. achter de prijs, kosten koper. Dit houdt in dat de kosten voor de overdracht voor de koper zijn. Hiermee wordt bijvoorbeeld de overdrachtsbelasting bedoeld en de kosten voor de notaris. Bij een nieuwbouwhuis heb je deze kosten niet. Waar je wel rekening mee moet houden bij het kopen van een nieuwbouwhuis? Bekijk het lijstje hieronder. 

Stap 4: De hypotheek

Bij een nieuwbouwhuis werkt de hypotheek net even wat anders dan bij een bestaande woning. Bij het kopen van een nieuwbouwhuis weet je namelijk nog niet wanneer de bouw gaat starten. Houd hier rekening mee bij het aanvragen van de hypotheekofferte, deze is meestal maar drie maanden geldig. Vervalt de offerte? Dan komen hier vaak kosten bij kijken. Het is daarom belangrijk om met je hypotheekadviseur te overleggen over het moment waarop je de offerte aanvraagt en hoe lang deze geldig is. Wanneer de bouw start, gaat je hypotheek in. Een hypotheek betaal je in termijnen en meestal is het zo dat je het volledige hypotheekbedrag op een bouwdepot gestort krijgt. De geldverstrekker rekent echter wel rente hiervoor, omdat je je maandlasten van de nieuwe hypotheek nog niet betaalt, maar wel nota's moet betalen. Dit wordt ook wel renteverlies tijdens de bouw genoemd. Overleg met je hypotheekadviseur

Stap 5: Een koop-/aannemingsovereenkomst tekenen

Een koop-/aannemingsovereenkomst is niet hetzelfde als een koopcontract. Bij een nieuwbouwhuis koop je namelijk eerst een stuk grond waar vervolgens het huis nog opgebouwd moet worden. In deze overeenkomst staat in hoeveel termijnen je je huis gaat betalen en of er bepaalde voorwaarden van de gemeente gelden. Denk hierbij aan een boom die bijvoorbeeld niet zomaar gekapt mag worden. De makelaar maakt deze overeenkomst op en zal deze rustig met jou doornemen. In de overeenkomst vind je ook altijd standaard de ontbindende voorwaarde van de financiering. Hiermee kun je de koop ontbinden wanneer je toch niet de hypotheek kunt krijgen die nodig is.

Stap 6: Het contract getekend, en nu?

Contract getekend? Het kan soms even duren voordat je huis daadwerkelijk wordt gebouwd. De projectontwikkelaar begint meestal pas met bouwen als 75% van de huizen verkocht zijn. De overeenkomst komt dus even in de ijskast van de makelaar te liggen zolang er nog niet genoeg huizen verkocht zijn. In de tussentijd kun je met de kopersbegeleider bespreken of je nog meerwerkwensen hebt en of je nog iets veranderd wilt hebben.

Stap 7: De HOERA-brief

Zijn er voldoende huizen verkocht? Dan ontvang je de HOERA-brief van de projectontwikkelaar! Dat betekent dat de bouw kan starten. In de brief staat vermeld wanneer de bouw precies start en wanneer je naar de notaris kan. Maak zo snel mogelijk een afspraak bij de notaris. Dit is belangrijk, want als de bouw al is gestart en je nog een afspraak bij de notaris moet maken, kan het zijn dat je bouwrente moet betalen. De bouwrente stopt altijd op de dag dat je tekent bij de notaris voor de koop van je huis en je hypotheek.

Stap 8: Bouwen en betalen

Het betalen van een nieuwbouwhuis wordt gesplitst in termijnen. In de afbeeldingen hieronder is een overzicht van de termijnen te zien voor een huis en een appartement.

  

De nota's krijg je thuis gestuurd, zodat jij ze vervolgens weer door kunt sturen naar je geldverstrekker waarbij het betaald kan worden vanuit je hypotheek. 

 Het is niet mogelijk om zomaar langs te komen op de bouwplaats. Dit kan gevaarlijk zijn en je kan in de weg lopen van de bouwvakkers. De projectontwikkelaar organiseert daarom af en toe een aantal momenten waarop je kan komen kijken. Wil je op een ander moment omdat je bijvoorbeeld de keuken in wil laten meten? Overleg dat dan even van tevoren. 

Stap 9: De oplevering

Drie weken voor de opleveringsdatum krijg je een brief met de daadwerkelijke datum en tijdstip van de oplevering. In deze brief staan ook nog eventuele praktische zaken over het aanvragen van internet, telefoon, gas, water en licht. De aannemer is de tijd tot de oplevering verzekerd en zorgt voor de nutsvoorzieningen. Tijdens de oplevering loop je met de uitvoerder door huis om te kijken of er nog gebreken zijn. Het is verstandig om een expert mee te nemen. De genoteerde gebreken worden door de aannemer opgelost. Wettelijk gezien heb je het recht om 5% van de aanneemsom achter te houden totdat de oplevering helemaal goed is.

Vanaf het moment dat jij de sleutel hebt, ben jij verantwoordelijk voor de nutsvoorzieningen en de verzekering van het huis.

Stap 10: Verhuizen, wonen en garantie

Je hebt de sleutel, het huis is gebouwd, het is eindelijk tijd om het huis jouw eigen te maken! Nu kan de keuken bijvoorbeeld geplaatst worden, de muren afgewerkt worden en een mooie vloer gelegd worden om vervolgens te verhuizen. Het kan nu natuurlijk voorkomen dat je toch nog iets tegenkomt dat niet helemaal goed is. Als je dat tijdens de oplevering niet had kunnen zien, dan heb je hier garantie op. Bij het tekenen van de koop-/aannemingsovereenkomst heb je een boekje gekregen met de garantieregeling. Daar staat duidelijk in vermeld hoe lang je garantie hebt.

Verandert er iets in je huishouden of gezinssituatie? Dan is het altijd verstandig om even contact op te nemen met je financieel adviseur voor een check-up. Zo weet je zeker dat je niet voor verrassingen komt te staan.